13 Kesilapan Kecantikan Yang Biasa Kamu Mungkin Lakukan. #3 dan #10 Ramai Yang Buat!

13 Kesilapan Kecantikan Yang Biasa Kamu Mungkin Lakukan. #3 dan #10 Ramai Yang Buat!

Kecantikan

Dalam Tidak Sedar, Kamu Sebenarnya Melakukan Kesilapan Yang Sama! Jadi Ohfesyen senaraikan 15 kesilapan kecantikan yang paling biasa dilakukan. 

#1  Terlupa untuk memakai krim pelindung matahari di bawah mata 

24e727

Memakai krim pelindung terlalu dekat dengan mata boleh menyakitkan, terutamanya apabila peluh menyebabkan pelindung matahari meleleh. Kulit di sekeliling mata sebenarnya adalah nipis. Menurut salah seorang ahli dermatologi “Ia juga menjadi tapak umum untuk melanoma, kanser kulit yang disebabkan oleh matahari, seperti karsinoma sel basal,”. Gunakan wangian pelindung matahari tanpa bau atau balsem di sekeliling mata yang diformulasikan dengan titanium dioksida atau zink oksida.

#2  Bergantung pada SPF dalam solekan kamu

MintySimpleAmazonparrot-max-1mb

Pelindung matahari yang terdapat dalam mekap kamu adalah tidak mencukup kalau kamu seorang yang mementingkan perlindungan kulit. Adalah penting untuk memakai pelembap yang berasingan yang mempunyai SPF. Pakai pelindung matahari yang ringan sebelum mekap, kemudian barulah pakai foundation atau BB krim yang mengandungi SPF.

#3 Mengabaikan leher kamu

shutterstock_171360164

Leher kita terdedah kepada kesan penuaan yang sama seperti muka kita. Kulitnya sama sensitif dan terdedah dengan cahaya matahari. Pakai pelembap dan SPF kamu hingga leher. 

#4 Terlalu kerap mencuci muka

anigif_sub-buzz-1598-1507663966-4

Kekerapan mencuci muka akan menyebabkan kulit kamu menjadi kering. Apabila kering, jerawat akan timbul. Bagi kamu yang bersenam, kamu digalakkan untuk mencuci muka lebih dari sekali sehari. Jangan lupa cuci mekap dan kotoran yang kamu kaut pada siang hari, cuci setiap malam. Pada waktu pagi pula, percikkan dengan air dan ikuti dengan pelembap atau gunakan air micellar.

 

#5  Kamu menggunakan ubat rawatan jerawat yang terlalu banyak

3

Rawatan berlebihan pada jerawat bukanlah perkara terbaik untuk kulit kamu. Bahan-bahan pencegah jerawat adalah bertujuan untuk mengeringkan kecacatan, tetapi menggunakan terlalu banyak atau terlalu kerap boleh menyebabkan tindak balas yang bertentangan dan kulit yang kering. Pakai pada waktu pagi dan malam sahaja dan gunakan hanya satu rawatan. Jangan campurkan rawatan pada satu masa yang sama.

#6  Mencuci muka tanpa menanggalkan mekap

anigif_enhanced-27406-1427774415-12

Sesetengah pembersih digunakan untuk menyingkirkan mekap serta pembersihan yang mendalam, tetapi yang lain adalah untuk membersihkan kulit selepas kamu menanggalkan mekap kamu. Tanggalkan mekap menggunakan mekap remover, pastikan betul2 bersih tiada kesan mekap. Kemudian cuci muka seperti biasa. Use double cleanse method! Dengan cara ini, kamu dapat elak dari tergosok kesan mekap ke dalam liang pori ketika mencuci muka.

#7  Mencuci muka sebelum rambut 

shampoo3

Banyak perapi boleh menyebabkan liang tersumbat jika menyentuh muka. Perapi juga boleh menjadi penyebab jerawat di sekitar garis rambut, sisi muka atau leher. Utamakan mencuci rambut dahulu, kemudian barulah mencuci muka. 

#8  Kamu fikir kamu terlalu muda untuk produk anti-penuaan

815609d320f3be086f6c5e6350d4c239cd3944ac439632b6403d258692d28c33

Siapa kata usia muda tak memerlukan penjagaan kulit anti-penuaan? Prevention is the key!

#9  Kamu hanya guna perapi pada hujung rambut kamu

wet-hair-megan-fox_1444647119

Ramai yang salah faham bahawa kita hanya perlu perapikan bahagian bawah rambut kita dari bahagian bawah ke bawah, terutamanya jika ia halus dan cenderung untuk gugur. Hakikatnya, rambut halus sangat rapuh dan memerlukan sokongan tambahan dari perapi harian. Rambut akan menjadi jauh lebih lemah ketika ia basah. Gunakan  perapi yang ringan dari akar rambut sehingga hujung rambut yang melembapkan dan menguatkan rambut.

10. Kamu menggosok rambut dengan tuala untuk mengeringkannya

giphy

Kebiasaanya orang akan menggunakan tuala mandi untuk mengeringkan rambut selepas mencucinya, tetapi jika dilakukan secara tidak betul, rambut akan lebih mudah pecah dan keriting. Gunakan tangan untuk memerah lebihan air, kemudian lakukan yang sama dengan tuala. Jangan gosok rambut menggunakan tuala.

#11  Menyikat rambut ketika rambut basah

A25M2e

Rambut adalah bahagian yang paling rapuh ketika basah, kerana itulah sebabnya menyikat rambut selepas mencuci rambut adalah tindakan yang kurang bijak. Untuk mengelakkan kerosakan, gunakan jari-jari kamu untuk leraikan kusutan

#12  Kamu menggunakan pengering rambut ketika rambut terlalu basah

tenor

Percaya atau tidak, rambut perlu kering 60% sebelum kamu menggunakan pengering rambut. Semakin lama rambut kamu terdedah dengan haba panas, semakin banyak kerosakan yang mungkin akan berlaku. Rambut basah yang lembap pula cenderung untuk menghasilkan kerinting halus ketika kamu mengeringkan rambut. Cuba serap sebanyak mungkin kelembapan dengan tuala atau kain sebelum kamu menggunakan pengering rambut dan tunggu 15-20 minit selepas mandi untuk rambut kering sedikit.

#13  Kamu memakai foundation selepas concealer

Animation-8

Apabila kamu memakai foundation selepas concealer, kamu akan menipiskan penyamar yang kamu letakkan pada kawasan yang bercela. Cara sebetulnya ialah pakai foundation terlebih dahulu dan diikuti dengan concealer untuk menutup cela di muka.

Sumber — stylecaster.com