Agama Vs Adat, Trend Mengukir Inai dan Hukumnya!

Agama Vs Adat, Trend Mengukir Inai dan Hukumnya!

Out & About

Trend mengukir inai semakin digilai remaja terutama perempuan . Inai memang tidak dapat dipisahkan dalam adat perkahwinan Melayu. Ia menjadi hiasan jari kaki dan tangan si pengantin, kalau tak pakai inai orang kata tak lengkap nak jadi pengantin!

Tapi kini ramai bakal pengantin yang menolak untuk dipakai inai, malah ada juga ahli keluarga mereka melarang. Rasa macam dah tak seronok lagi kan? Zaman kecil-kecil berebut nak pakai inai sama macam pengantin. Tetapi harus diingatkan terdapat batasan yang harus dijaga dalam pemakaiaan inai di kedua-dua belah tangan dan kaki. Begitu juga corak dan ukiran yang boleh digunakan. Mari kita lihat apakah hukum pemakain inai ini.

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-88 yang bersidang pada 2 Oktober 2009 telah membincangkan Hukum Pemakaian Inai Bercorak Mengikut Syarak. Muzakarah telah memutuskan bahawa:

1. Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki adalah diharuskan bagi wanita sama ada yang telah berkahwin atau belum selagi mana tidak menimbulkan fitnah.

2. Walau bagaimanapun, kadar pemakaian inai di kedua-dua tangan dan kaki adalah terhad sehingga pergelangan tangan dan buku lali sahaja, manakala warna yang digunakan tidak bersifat kekal seperti tatu dan mengandungi sebarang unsur yang meragukan.

3. Mengenai corak atau ukiran yang digunakan pula, corak atau ukiran daun dan tumbuh-tumbuhan adalah dibenarkan, manakala corak-corak haiwan, lambang dewa-dewa atau ajaran atau apa jua gambaran yang bertentangan dengan syarak adalah dilarang.

4. Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki bagi lelaki adalah tidak diharuskan kecuali pada sebilangan jari bagi pengantin semasa majlis perkahwinan dan juga untuk tujuan perubatan.

 

Share dari : http://www.hijabista.com.my/trending/agama-vs-adat-trend-mengukir-inai-dan-hukumnya-1.646211