Mengamalkan diet bukanlah satu rutin yang mudah. Walaupun niat memang untuik mengamalkan cara pengambilan makanan sihat, tetapi kadang kala agar sukar untuk melakukannya.

Biarpun semangat berkobar-kobar untuk mendapatkan tubuh langsing dan badan yang sihat. Namun usah risau, admin tahu bagaimana caranya untuk berkongsi helah yang ramai tidak tahu mengenainya.

1. Apabila Makan Di luar, Pilihlah Bahagian Terkecil Yang Ada

Luangkan masa anda untuk membaca menu. Walaupun ia adalah tempat makan di mana mereka menjual makanan segera yang tidak sihat, pilih bahagian terkecil yang mereka ada (contohnya hamburger mini, popcorn junior, pizza peribadi, atau salad ringan). Menurut kajian baru-baru ini, orang yang tidak memesan hidangan utama mereka cenderung untuk makan segala-galanya di atas meja walaupun sudah kenyang.

2. Jadilah Lebih Yakin! Setiap Perkara Pemikiran Positif

Idea ini adalah untuk memberi tumpuan hanya kepada pemikiran yang baik dan ulang matlamat anda dengan cara yang positif seolah-olah mereka adalah semangat anda. Sebagai contoh:

“Saya kehilangan setengah paun! Itu hanya hebat!”

” Perlahan-lahan tapi pasti! “

” Saya boleh makan hanya bahagian yang saya ambil.”

” Saya boleh mengatakan TIDAK untuk pencuci mulut.”

Frasa optimis seperti ini akan membantu anda mencapai matlamat anda dengan sikap yang positif.

3. Makan Sendirian Lebih Baik Daripada Makan Berkumpulan   

Apabila anda mula membuat perubahan dalam diet, anda biasanya mahukan rakan dan keluarga membantu anda sepanjang proses ini. Walau bagaimanapun, ia terbukti secara saintifik bahawa orang yang makan dalam kumpulan makan lebih banyak. Ini berlaku kerana anda menghabiskan lebih banyak masa di meja dan, di samping itu, semasa bercakap dan ketawa, anda tidak dapat mengawal berapa banyak yang anda makan.  Ini tidak bermakna anda perlu makan sendiri sepanjang masa, tetapi cuba membawa ke meja hanya apa yang akan anda makan, bahagian peribadi anda, supaya dapat menikmati perbualan yang baik tanpa perlu risau tentang jumlah yang dimakan.

4. Jika Lapar, Bau Pisang   

Ini mungkin agak gila, tetapi sebenarnya telah terbukti bahawa makanan berbau seperti epal, pudina, atau pisang boleh menipu otak anda dan membuatnya percaya bahawa anda sedang makan.  Satu kajian yang membabitkan 3,000 sukarelawan yang berbau makanan ini ketika mereka lapar mendapati selera mereka berkurang dan hasilnya tidak lama lagi mencerminkan skala. Hebat!

5. Biru Boleh Kurangkan Selera Makan

Satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa warna biru akan menyebabkan kita kurang selera makan. Oleh itu cuba beberapa perubahan seperti menghiasi meja anda dengan alas meja biru, tuala biru, plat biru, dan gelas.  Ini dipanggil psikologi warna, dan terdapat warna yang sebenarnya merangsang nafsu makan anda. Tetapi biru akan melakukan sebaliknya untuk anda.

6. Makan Depan Cermin 

Anda mungkin akan mengatakan itu hanya tidak masuk akal, tetapi fakta saintifik memastikan bahawa makan sambil melihat diri anda dalam cermin mengurangkan jumlah makanan yang anda makan kepada satu pertiga.

SUMBER: BRIGHT SIDE

Share dari : Hijabista