Eyeliner atau pembayang mata telah digunakan selama berabad lamanya untuk menjadikan wajah wanita lebih memikat. Orang Mesir adalah antara yang pertama menggunakan kohl, antimoni sulfida, di mata untuk membuat mereka menonjol.

Ketika pembayang mata pertama kali diperkenalkan, segala macam perkara telah ditambah, seperti thimerosal, pengawet, turpentine, plumbum, dan aniline. Kini pembayang mata juga boleh kita buat sendiri daripada bahan alami.

Bahan Asas  Eyeliner

Terdapat dua jenis eyeliner yang anda boleh buat dengan campuran air sahaja atau campuran  air dan minyak. Kedua-duanya boleh digunakan dengan selamat . Tiada bahan pengawet dalam eyeliner ini, cuma kekurangannya boleh menyebabkan pembiakan bakteria dengan cepat. Pembayang mata jenis ini juga boleh didinginkan.

Bahan asas dalam eyeliner adalah lanolin, minyak kastor, lilin, dan warna. Warna boleh diaktifkan arang dan / atau pigmen mineral. Apabila memilih pigmen mineral, pastikan anda hanya menggunakan bahan yang diluluskan untuk kegunaan kosmetik. Terdapat beberapa warna yang ada, tetapi yang terbaik adalah berpegang bahan yang semula jadi, seperti warna coklat atau hitam.

Activated charcoal boleh didapati di kedai makanan kesihatan atau boleh dibeli dengan vitamin dalam bentuk kapsul. Untuk digunakan, hanya kacau bahan itu. Gunakan air sulingan. Air dari sumber lain mungkin mengandungi bakteria yang boleh merosakkan campuran atau mungkin merosakkan mata anda.

Cara Membuat Eyeliner: Resipi #1 (Paling Mudah)

Ini adalah eyeliner yang paling mudah untuk dibuat. Terdapat hanya 2-3 ramuan.

LANGKAH 1:

Tambah ½ sudu teh arang ke mangkuk kecil dan tambah beberapa titisan air sulingan. Campurkan ia bersama-sama untuk membuat pes. Ia mungkin mempunyai beberapa ketulan. Anda boleh menyimpannya di dalam balang kecil atau timah.

Cara menggunakannya:

Keluarkan sejumlah kecil dengan peralatan bersih dan letakkan pada piring kaca. Ambil berus yang sangat sempit dan biarkan ia dalam campuran. Sapukan pada penutup atas dan bawah berhampiran dengan bulu mata. Untuk hasil terbaik buat garis berulang bukan satu strok panjang. Pastikan membersihkan berus anda dengan baik setiap kali anda menggunakannya dan biarkan ia kering sepenuhnya.

Eyeliner Remover

Menggunakan bola kapas dengan beberapa minyak kelapa di atasnya, sapu perlahan melintasi kelopak mata. Ulangi beberapa kali jika perlu dan keluarkan minyak kelapa yang berlebihan.

Cara Membuat Eyeliner: Resipi #2

Resipi ini sedikit rumit.

Bahan-bahan

• ½ sudu teh lilin parut atau pasta lebah (cari lilin di sini)

• ½ minyak sudu – kelapa, grapeseed, atau badam manis semuanya berfungsi dengan baik (cari minyak ini di sini)

• ¼ sudu teh diaktifkan arang (mencari serbuk arang di sini atau kapsul di sini)

• ¼ air suling air sudu

Cara membuatnya:

Cairkan minyak dan lilin, kemudian tambah arang. Di adunkan sekali dengan menambah air dan pukul menggunakan sudu teh atau garfu. Jika ia berketul, tambahkan sedikit lesitin. Simpankan dalam peti sejuk selama sebulan dengan menggunakan langkah yang sama seperti di atas. (Lihat Resipi # 1 untuk petua mengenai cara remover dan mengeluarkan eyeliner.)

TIP KESELAMATAN:

1. Ubah campuran anda setiap bulan atau lebih. Ia hanya akan menggalakkan dan memudahkan bakteria berkembang lebih lama.

2. Memelihara penyejuk eyeliner buatan sendiri akan membantu mencegah pertumbuhan bakteria.

3. Bersihkan berus anda dengan baik dan biarkannya kering.

4. Jangan gunakan eyeliner pada kelopak mata dalaman, hanya di luar bulu mata.

5. Jangan gunakan pigmen yang tidak diluluskan untuk penggunaan kosmetik.

Jom berkongsi pengalaman anda setelah berjaya membuat DIY EYELINER ini.

 

 

Share dari http://www.hijabista.com.my/trending/buat-sendiri-natural-eyeliner-dari-2-bahan-alami-pantas-sangat-mudah-1.705918