Menutup aurat itu adalah wajib atas kita wanita Islam. Namun begitu, pemakaian tudung ini ada kalanya menjadi rumit (jika anda seorang yang cerewet) hingga menyebabkan kita terpaksa habiskan masa lama untuk memakainya.

Terutama bagi hijab jenis selendang yang perlu kreativiti melilitnya untuk kelihatan terletak cantik di atas mahkota. Admin senaraikan ini adalah kesulitan yang sering berlaku, dan rasanya pengusaha di luar sana perlu alert mengenai perkara ini jika membuat bisnes tudung.

Kalau tidak, terpaksalah hijabi memilih tudung instan yang memang senang dipakai kerana hanya perlu menyarung tanpa banyak menggunakan pin atau kerongsang.

1. Topi Keledar

Pernahkah anda cuba memakai topi keledar dan mempunyai rambut anda dalam bun? Anda mungkin sudah membayangkan kesulitan itu. Baiklah, dengan hijab dan kemudian bayangkan bagaimana segala-galanya akan kelihatan apabila anda mengambil topi keledar. Bukankah ia terdengar seperti hari hijab ‘disaster day’?

2. Baju Dengan Rekaan Di atasnya

Ini adalah apabila anda menggayakan baju yang menampilkan rekaan menarik seperti ada bunga atau manik di bahagian atas baju. Namun pemakaian tudung menyebabkan rekaan ini tidak kelihatan. Takkan kita mahu meminggirkan soal aurat semata-mata kerana mahu tampil anggun dengan baju itu. Rasanya designet perlu mereka bahagian yang indah itu di bahagian bawah atau lengan sahaja.

3. Sudut Magnet Khas & Pin Keselamatan

Pengusaha beg tangan mungkin boleh pertimbangkan masalah ini terutamanya pada ibu-ibu yang ada anak kecil. Adakan ruang khas yang bermagnet supaya segala pin yang tajam selamat di suatu sudut di dalam beg di mana hijabi selalu akan kehilangan pin tudung mahupun jarum. Untuk memastikan urusan jadi lebih tersusun (anda tidak perlu membeli set baru setiap kali).Atau atas faktor keselamatan, supaya jari tak tersusuk jarum ketika meraba-raba di dalam beg tangan.

4. Subang Untuk Menutup Telinga Hijabi

Ini juga antara masalah yag dihadapi. para hijabi perlu membuka subang kerana kadang-kadang ia menyebabkan tudung jadi kembung. jadi bayangkan betapa siksa setiap kali mahu buka dan pakai semula tudung berkenaan.

5. Pengesan Pin Hijab

Peniaga yang ingin melancarkan pelbagai produk mesra tudung juga boleh mendapat manfaat daripada idea ini. Pengesan pin hijab ini merujuk kepada masalah yang berlaku di kebanyakan keluarga setiap hari dan ia harus dijaga. Apabila seseorang berada di rumah dan secara tidak sengaja menjatuhkan pin di lantai, bilik itu akan menjadi pertunjukan beku. Tidak boleh bergerak. Pada masa yang sama semua orang perlu mencari pin sebelum seseorang melangkah dan terluka.  Lebih berkesan jika alat pengesan ini mudah alih.

6. Tudung Serap air

Masalah ini sering terjadi ketika hijabi membasuh rambut dan tidak sempat keringkan. Untuk mengeringkan rambut ia memakan masa yang lama, ada di antaranya perlu  terus memakai tudung dan berjalan-jalan . Pengusaha tudung kenalah titiberatkan masalah ini, lebih-lebih lagi jika musim hujan.

7. Hijab Pada Go Aka Hijabi Tiada Pin

Bagaimanakah pengusaha tudung boleh buat hijabi gembira? Reka bentuk tudung dengan kepingan Velcro dengan cara mereka boleh diterima pakai untuk gaya peribadi hijabi. Bukankah Hijab On The Go sudah menjadi nama yang hebat untuk konsep ini Jika pengusaha tudung benar-benar mahu sampai ke peringkat seterusnya maka ‘jilbab nonabsorbent’ dan Hijab di Go … pastinya akan menjadi gabungan hebat.

8. Headscarf + Headphone / Earphone

Dalam kes ini, ini adalah masalah berganda bagi hijabi. Mereka tidak boleh memakai fon telinga dengan betul. Sebelum meletakkan hijab, hijabi perlu memasukkannya ke dalam dan pastikan ia diletakkan dengan betul. Apabila ingin mengeluarkannya, perlu tarik tali untuk mengeluarkannya dan ada helaian rambut ikut serta. Pastinya tudung menjadi senget dan tidak cantik. Mungkin pengusaha tudung perlu reka sejenis tudung untuk mereka yang gemar memakai headphone.

Share dari http://www.hijabista.com.my/trending/ini-punca-hijabi-lambat-bersiap-8-perkara-pengusaha-tudung-kena-alert-1.705548