Kulit Kusam Tidak Sekata, Jejaka Ini Kongsi Cara Penjagaan Muka

Kulit Kusam Tidak Sekata, Jejaka Ini Kongsi Cara Penjagaan Muka

Kecantikan

cover 800

Lelaki flawless sebenarnya macho!

Pernah tak nampak lelaki masuk Watsons? Pelik ke bila ada lelaki yang siap bawak shopping basket dekat mana-mana drugstore? Sebenarnya admin salute dekat lelaki yang rajin menjaga penampilan diri, terutamanya kulit muka. Tak ramai lelaki yang jaga muka dengan betul. Kebiasaannya mereka hanya akan membeli facial cleanser sahaja untuk cuci muka. Bagi mereka itu sudah mencukupi, asalkan kulit rasa selesa tidak berminyak.

Sebenarnya pencuci muka sahaja tidak mencukupi walaupun untuk lelaki. Kulit muka kita sebenarnya sangat sensitif dan memerlukan penjagaan rapi kerana muka adalah bahagian anggota badan yang sering terdedah dengan cahaya matahari dan kotoran persekitaran.

Selalu kita baca pasal tips pulihkan kulit muka dari netizen perempuan je kan? Apa kata hari ini (19 September 2017) admin kongsi sedikit tips berkaitan cara penjagaan muka untuk lelaki pula? Lelaki pun nak kulit cantik bersih juga! 

________________________________________________________________________________

Receive lots of questions from random people about how I take care of my skin. So, this is my daily skin care rountine. 

1  Innisfree (white pore facial cleanser)
Before this I pakai malaysian skin care but after I stop muka breakout gila. So after that I used this cleanser, about 2 months I pakai muka I dh okay. I pakai this cleanser early in the morning. Cleanser ni takde jual dekat apps hermo so kene pegi store dia sendiri. 

Detail information klik sini

-800 innisfree


2  Innisfree (sea salt jelly cleanser)
Cleanser ni I pakai waktu malam before I tidur. Ni untuk buang kotoran kotoran yang you kaut masa keluar. 
Ni beli dekat hermo je kalau you malas. 

Detail information klik sini

800 innisfree 2

3  Pixi (glow tonic)*toner

Toner ni a bit pricey but nak save money I tk pakai cotton pad ?? yang ni boleh beli dekat Sephora Apps. Tkde jual dekat store okay. Yang ni I suka sbb dia bagi skin you glowing. 

BELI disini

800 pixi

4  Missha (treatment essence)

Yang ni dupe sk-II. Yang ni kawan i introduce dekat I. *thank bby jah. Yang ni I pakai sebab dia kurang kekusaman kulit. I noticed my skin tk kusam macam dulu after using it. 

800 missha

5  Moisturiser
Since kulit ni kering and I nak cepat meresap and need protection(spf) so i mixed dua2 moisturiser ni. Clinique moisturiser ni takde spf but cepat meresap. Yang Palmers ni ada spf but lambat meresap. Since study ni masa tk cukup semua nk cepat, so i mixed dua2 ni. Any moisturiser yang ada SPF will do. Moisturiser ni kau jgn sedap2 nak pakai dekat area mata. 

BELI (Clinique) 

800 combine

6 (Eye treatment)
Student kan so tidur tu kadang2 bukannya cukup pun. So I pakai eye treatment by Palmers. I suka yang ni sbb dia illuminating!!! Gosh I love dewy and glowing look. But any kind of eye treatment will do. 

800 palmers cocoa

7  Mario Badecus (facial spray)
Yang ni I akan bawak kemana pun I pegi sbb nk bagi kulit fresh. Ceh fresh gituk. Tk tahu apa function dia but somehow I suka this facial spray than other facial spray sbb dia tak buat muka berminyak. Yang ni beli dekat Sephora apps. Tkde jual dekat store. 

BELI disini

800 mario badescu

8  Scar treatment
So far banyak2 scar treatment yang I pakai, yang ni kesan dia cepat sikit tapi dia ni miang sikit lepas pakai. So bila I pakai ni , I pun jadi miang. ?? okay jk jk. 

BELI disini

800 hiruscar


9 (mask)
Any mask will do(readymade) but I usually pakai yogurt and lemon je. 
The end. Bye

Sumber : Fikri Azman