Perkara Yang Perlu Anda Tahu Sebelum Beli Barang Mekap

Perkara Yang Perlu Anda Tahu Sebelum Beli Barang Mekap

Makeup

Perkara Yang Perlu Anda Tahu Sebelum Beli Barang Mekap

Bising sekali di media sosial sekarang tentang konsep menggunakan barang mekap yang dengan nilai harga yang rendah. Ya, rata-rata ramai yang ingin mengawal ketat bejat lebih lagi dengan kos sara hidup yang semakin meninggi. Tapi kita lupa ada tentang kualiti apabila kita terlalu menjaga duit dan boleh menyebabkan kesan reaksi negatif pada kulit. Sanggupkah anda?

 

Apa yang perlu kita titikberatkan apabila membeli-belah bukan sahaja tentang harga, paling mustahak ialah kualiti produk dengan konsep harga yang ditawarkan. Orang sekarang, asal murah terus rembat – konsep yang sangat salah.

Kepada mereka yang mahu jadi bijak dalam urusan pembelian barang mekap, pastikan anda terapkan 4 langkah ini…

Kaji selidik

Ketahui asal jenama sesebuah jenama mekap tersebut sebelum anda membuat pembelian. Dapatkan latar belakang jenama dari laman sesawang atau platform media sosial mereka.

Foto – Woman’s Day
Review

Baca review produk. Jangan baca review di laman sesawang mereka, kebanyakan review disitu mereka sunting yang baik-baik sahaja. Rajinkan membaca review di blog atau review platform jualan atas talian yang lebih jujur dan berterus-terang tentang penggunaan produk.

Foto – Pinterest
Pigmentasi produk

Ramai yang silap tentang kualiti pigmentasi terutama bagi produk pembayang mata, lipstik, pemerah pipi dan highlight. Produk yang harga jauh lebih murah pasti formulanya memang tidak berkualiti, sebagai contoh, warna produk pudar, tidak melekat dan cepat hilang di kulit.

Foto – ruixinxin.com
Fahami jenis kulit

Tidak semua produk sesuai dengan kulit anda ini kerana mungkin ada sesetengah bahan boleh meninggalkan kesan alergik pada kulit. Selain itu, jangan sesekali tidak mencuba sample yang diberikan supaya anda tahu kesan produk pada kulit anda.

Foto – Real Style Network

Jadilah pengguna yang bijak, janganlah asyik mengongkong kewangan anda.

Kongsi dari : Wanista