SURI RUMAH TANGGA CIPTA BARBIE DOLL BERHIJAB CURI PERHATIAN NETIZEN

SURI RUMAH TANGGA CIPTA BARBIE DOLL BERHIJAB CURI PERHATIAN NETIZEN

Out & About

BARBIE HIJAB

Seperti yang kita tahu berambut perang adalah ikonik kepada patung Barbie Doll. Tahun lepas, anak patung kegemaran Amerika, Barbie, telah diberi pengubahsuaian, di mana Mattel mengeluarkan model yang lebih menarik dengan menampilkan tiga jenis saiz yang berbeza dan tujuh warna kulit berlainan.

Kemudian timbul pula idea dari dua orang suri rumah tangga yang telah mengubahsuai Barbie dengan memakaikan hijab dan kini telah menjadi tumpuan ramai netizen.

Tetapi peminat setia Barbie Doll pula yang takut Barbies akan meninggalkan minat gadis lain dengan ciptaan terbaru ini.

Jadi sesetengah orang mula membuat anak patung alternatif lain dengan mempelbagaikan feyen pakaian Barbie mengikut kehendak harian mereka seperti melihat Barbie mengandung, menyusu Barbie dan kini Barbie berhijab .

Sementara itu dua wanita di Pittsburgh, Pennsylvania, telah mula membuat hijab untuk Barbies, dan mereka menjual daripada organisasi bukan untuk keuntungan tetapi untuk mendidik kanak-kanak yang berhijab.

WANITA YANG MENCIPTA BARBIE SEBAGAI AKSESORI  UNTUK ‘MENDIDIK GENERASI YANG LEBIH BAIK’

SALAH SATU BARBIE YANG DIPAKAIKAN HIJAB DARI IG FORGOODPGH

Inisiatif itu, dipanggil Hello Hijab, yang percaya bahawa: “sementara kita mungkin kelihatan berbeza dan mempunyai kepercayaan yang berbeza, persamaan kita jauh melebihi perbezaan. Kita harus bertindak segera”

Diharapkan hijabI akan menggalakkan kanak-kanak untuk mengalu-alukan budaya lain dan membuat permainan ini lebih menyeronokkan

“Kami berusaha untuk dunia memandang kami sentiasa relevan untuk mereka,” kata pereka Barbie.

Tudung buatan tangan menelan kos $ 6 (£ 4.60) dan 100 peratus daripada organisasi sokongan hasil yang “melindungi dan menghormati komuniti multikultural kami.”

“Buat masa ini, konsep dan idea mungkin seperti naif, tetapi kami percaya bahawa inilah masa yang lebih baik untuk menjangkau dan melakukan sesuatu yang lebih positif untuk orang lain,” kata pengasas Hello Hijab, Kristen Michaels dan Gisele Fetterman di laman web.

Fetterman datang dengan idea itu selepas cuba mempelbagaikan anak patung yang dimainkan anak perempuannya, Grace, yang berusia lima tahun.

“Inisiatif kami bukan berkaitan agama atau politik,” kata Fetterman dan Michaels kepada The Blaze sebagai tindak balas terhadap kritikan tersebut.

“Kami hanya percaya setiap kanak-kanak layak untuk melihat diri  / keluarga mereka pada waktu bermain dan membiasakan diri dengan orang yang mungkin berbeza daripada mereka.”

“Harapan kami adalah untuk menaikkan generasi yang lebih baik, yang tidak akan menulis komen yang membenci atau meluangkan masa untuk mengkritik anak patung kerana ia berhijab,” kata Fetterman dan Michaels.

Umum mengetahui bahawa tahun lepas, akaun Instagram seorang wanita mengambil perhatian netizen dengan memuat turun gambaran Barbie Doll berhijab. Pemilik akaun instagram hijabi, yang merupakan penciptaan saintis perubatan Nigeria, Haneefa Adam.

Memakaikan Barbie seperti pakaian Muslimah berbeza dengan Barbie yang sedia ada sekarang. Lebih kurang daripada 80,000 pengikut, hijabi menyukainya.

“Saya fikir saya tidak melihat Barbie berpakaian tudung sebelum ini, jadi saya memutuskan untuk membuka akaun Instagram dan memakai Barbie di dalam pakaian yang saya buat,” kata Adam kepada CNN.

“Saya fikir ia benar-benar penting untuk anak patung berpakaian seperti bagaimana saya akan inginkan.”

MELALUI INSTAGRAM HIJABI DIBUKA KHAS UNTUK BARBIE BERHIJAB

FESYEN HIJABI BARBIE SEMPENA RAMADHAN

Sementara itu hangat diperkatakan juga Apple akan melancarkan emoji hijabi iaitu pelbagai icon emoji direka bagi besesuaian dengan wanita berhijab. Ini juga disambut baik oleh netizen. Admin berpendapat bahawa hijab bukan isu untuk dipelbagai dalam industri negara bukan islam.

IKON EMOJI BAKAL DILANCARKAN

Share dari : Hijabista