Ramai wanita yang suka bergaya dengan kasut tinggi. Ada sesetengah mereka yang akan rasa janggal jika tidak memakainya dan ada pula yang sanggup berhabis wang hanya kerana kasut tinggi. Persoalannya apakah hukum wanita yang suka memakai kasut ini?

Ini jawapannya bagi wanita yang gemar memakai kasut tinggi. Perbuatan mereka adalah harus selagi tidak memudaratkan wanita tersebut.

Namun jika memakai kasut tinggi ini hingga menyebabkan kesan negatif kepada kesihatannya sebagaimana yang telah dinyatakan oleh para doktor, maka haram memakai kasut tumit tinggi kerana boleh memudaratkan kesihatan.

Jika tiada sebarang masalah dan tidak mendatangkan kesan kepada kesihatan, hal ini tiada larangan dan masalah. Namun begitu, jika pemakaian kasut tumit tinggi ini boleh menarik perhatian lelaki bukan mahram akibat bunyi yang kuat ketika berjalan, maka elakkanlah daripada memakainya.

Ini kerana perbuatan itu telah berjaya menarik perhatian lelaki bukan mahram. Hal ini boleh menimbulkan fitnah dan juga mendekatkan kepada maksiat.

Hukum Wanita Memakai Gelang Kaki

http://www.hijabista.com.my/polopoly_fs/1.715035.1502110951!/image/image.jpg

Ini pula hukum bagi yang memakai gelang kaki bagi wanita. Memakai gelang kaki bagi wanita Islam dengan bunyi loceng itu terlalu kuat sehingga menarik perhatian rakan sekerja yang lain untuk berpaling melihat kearahnya dikira bercanggah dengan tata carapemakaian dan pergaulan seorang wanita Muslimah dan Mukminah.

Itu sebabnya memakai loceng kaki bagi wanita dihukum HARAM jika bertujuan sedemikian dan pemakaian hiasan sedemikian perlu dielakkan. Ini jelas apabila al-Quran menggariskan berkenaan tatacara bergaul dan berpakaian seorang wanita Islam iaitu :

“Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman itu supaya menyekat pandangan mereka (daripada yang diharamkan) dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka menzahirkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka atau anak bagi saudara mereka yang lelaki, atau anakbagi

“Saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang lelaki yang telah tua dan tidak keinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang yang beriman, supaya kamu berjaya.” (Surah al-Nur (24): 31)

Dalam ayat ini, kita boleh simpulkan termasuk dalam ‘menghentak kaki’ ialah memakai gelang berloceng dan memakai kasut bertumit keras sehingga mengeluarkan bunyi.

Islam melarang perbuatan itu kerana ia menarik perhatian orang sehingga terserlah perhiasan diri seseorang wanita. Manakala memakai gelang kaki berloceng bagi anak-anak perempuan yang masih kecil dan bertujuan untuk pengawasan pula adalah harus. Ia tidak termasuk dalam larangan di atas kerana tidak bertujuan menarik perhatian lelaki dan usianya masih kecil.

SUMBER: www.jawi.gov & Suaramedia.com

Share dari http://www.hijabista.com.my/trending/tak-sangka-inilah-hukum-wanita-pakai-kasut-tumit-tinggi-gelang-kaki-berloceng-wanita-wajib-tahu-1.715026