Tips, Trik & Gaya Hijab Supaya Bentuk Wajahmu Tetap Cantik Bila Berhijab

Tips, Trik & Gaya Hijab Supaya Bentuk Wajahmu Tetap Cantik Bila Berhijab

Tutorial Hijab

Pernah tak korang tengok tutorial hijab dekat Youtube atau mana-mana sosial media, korang cuba untuk tiru gaya hijab tersebut tetapi gagal? Sebab korang rasa korang pakai tak cantik! Ini mungkin kerana bentuk muka kita berlainan.Worry not Ohfesyenista! Ikuti tips & trik ini untuk tangani masalah dunia wanita berhijab ..

 

 

 

Wajah Berbentuk Square

square face 800

Bentuk wajah yang square memiliki struktur rahang yang tegas. Oleh itu, terkadang wajahmu terlihat lebih lebar. But don’t worry! kamu boleh menutupi bahagian rahang kamu dengan mudah menggunakan hijab agar wajahmu terlihat lebih slim

Do:
Pakailah hijab yang menutupi bahagian rahang. Supaya rahang kamu tersorok, triknya adalah mengatur hijab supaya agak ke depan supaya rahang boleh tertutup dan dagu terlihat lebih slim.

Don’t:
Jangan memakai anak tudung yang terlalu longgar dan menutupi dahi supaya wajahmu terlihat lebih lonjong dan tidak lebar.

________________________________________________________________________________

 Wajah Bulat

round face

Well, bentuk wajah ini merupakan bentuk wajah yang sering dikeluhkan oleh para perempuan. Meskipun kamu memilki badan yang ramping, namun dengan wajah yang bulat kamu akan tetap terlihat gemuk. Tapi tahukah kamu kalau sebenarnya dengan memiliki bentuk wajah ini, kamu akan terlihat awet muda. Nah, embrace your cheeky face dengan gaya hijab yang sesuai.

Do:
Gunakan hijab yang agak lonjong dan agak tegak supaya dahi terlihat dan memberi kesan wajah yang lebih panjang. Sama seperti pemilik wajah persegi, pakailah hijab agak ke depan untuk menghindari kesan full di wajah. Kalau kamu mahu kamu juga menggunakan sanggul agar wajah terlihat lebih oval.

Don’t:
Jangan gunakan scarf yang membungkus wajah secara erat sehingga tidak ada ruang di dahi dan malah menegaskan kesan bulat pada wajahmu.

________________________________________________________________________________

Wajah Lonjong

longjong face

Tidak seperti wajah bulat, wajah lonjong justru memberikan kesan yang slim pada wajahmu. Namun kamu tetap harus picky dalam memilih bentuk hijab. Bentuk hijab yang salah bisa-bisa terlihat aneh di wajahmu.

Do:
Pakailah anak tudung yang menutupi dahi agar wajah lonjongmu tidak terkesan terlalu panjang. Guakan scarf yang menutup leher agar terlihat lebih cantik dan menarik.

Don’t:
Jangan menggunakan hijab terlalu ke depan kerana akan membuat wajahmu semakin lonjong.

________________________________________________________________________________

Wajah Segitiga atau Berbentuk Hati

hearty face 800

Wajah berbentuk segitiga ini memiliki bentuk yang runcing di bagian dagu. Nah, supaya kamu tampil menarik, ikuti tips seperti ini.

Do:
Gunakan hijab yang membentuk segitiga di bahagian dahi sehingga dahimu tidak terlihat flat.

Don’t:
Jangan gunakan hijab yang menutupi bahagian dahi, nanti dagu kamu akan kelihatan lebih runcing!

________________________________________________________________________________

Wajah Oval

oval

Kamu yang memiliki wajah berbentuk oval akan merasa paling bingung saat disuruh untuk memilih hijab. Well, lucky you! kamu akan bingung kerana semua bentuk hijab akan sesuai di wajahmu. Memakai anak tudung  atau tidak, memilih hijab persegi atau pashmina, it’s up to you! there’s no do and don’t bagi kamu yang memiliki wajah oval. Cuba saja gaya mana yang paling kamu suka!

 

Boleh tengok melalui gambar juga!

 

800Foto — Tumblr

Goodluck girls!

Sumber : Beutynesia | Haute Hijab