Cara-Tutup-Parut-Jerawat-Concealer-Atau-Foundation-0

Cara Tutup Parut Jerawat: Concealer Atau Foundation?

 Semua foundation ini tak akan hampakan kamu!

Betul, Utamakan Skincare Berbanding Produk Mekap. Tapi Penjagaan Muka Yang Betul & Hasil Yang Berkesan Memakan Masa Yang Lama. Kita Sebagai Perempuan Mestilah Nak Sentiasa Tampil Cantik Je. Jadi, Dengan Mekap Saja Yang Boleh Transform Mereka Jadi Cantik & Berkeyakinan. 

Malangnya, Tak Semua Foundation Mampu Menutupi Jerawat & Segala Cela-Cela Dengan Berkesan. Lebih Memburukkan Lagi Ada La.. Bayangkan Saja Dengan Muka Penuh Jerawat & Parut Bila Mekap Tepek Sana Sini, Confirm Bercapuk! Ohfesyen cadangkan 10 senarai foundation yang kamu boleh cuba untuk hasil mekap yang vogue de vazzz!

Cara-Tutup-Parut-Jerawat-Concealer-Atau-Foundation-1

Foto — Jasmine Hand

#1 Chanel Perfection Lumiere Velvet

Cara-Tutup-Parut-Jerawat-Concealer-Atau-Foundation-2

A full coverage foundation ever! Berasaskan formula matte ringan yang berasaskan air (water based) dengan SPF 15. Bukan sahaja teksturnya yang sempurna, malah ianya juga sangat wangi! Sangat sesuai untuk mereka yang nak tampil flawless. Goncang botol sebelum pakai untuk hasil yang sempurna. 

 

#2 Estee Lauder Double Wear

Cara-Tutup-Parut-Jerawat-Concealer-Atau-Foundation-3

Selain Chanel, this foundation is too, spectacular! Jika kamu mahukan foundation maximum coverage all day long, matte, tekstur muka seperti patung, this is it! Percayalah, kamu akan jatuh cinta! Maximum coverage foundation sesuai untuk mereka yang punya jerawat dan parut yang banyak, gunakan beauty blender untuk hasil yang flawless.

 

#3 YSL All Hours Foundation

Cara-Tutup-Parut-Jerawat-Concealer-Atau-Foundation-4

 

24 jam full coverage foundation ini sesuai untuk jenis kulit kombinasi dan kurang berkesan untuk kulit kering kerana ianya akan memberi hasil yang matte.

 

#4 Tarte 12 Hour Amazonian Clay foundation

Cara-Tutup-Parut-Jerawat-Concealer-Atau-Foundation-5

Diformulasikan tanpa paraben, sulfates, phthalates dan sesuai untuk kulit yang berminyak dan berjerawat. Mampu bertahan sehingga 12 jam. Datang dalam 25 pilihan shades.

 

#5 Giorgio Armani Luminous Silk Foundation

Cara-Tutup-Parut-Jerawat-Concealer-Atau-Foundation-6

Memberikan hasil medium coverage TAPI dapat menutup cela-cela di muka. Walaupun medium coverage, tapi ia akan memberikan hasil yang flawless! Lebih cantik dipakai menggunakan beauty blender.

 

#6 Loreal Infallible 24HR Matte Foundation

Cara-Tutup-Parut-Jerawat-Concealer-Atau-Foundation-7

Sesuai untuk yang suka selfie kerana ianya akan memberikan hasil yang cantik terutamanya dalam lensa kamera! Senang diblend. Make sure prime your face before you apply it!

 

#7 Kat Von D Lock-It Foundation

Cara-Tutup-Parut-Jerawat-Concealer-Atau-Foundation-8

 

Membuatkan kulit kurang berminyak, full coverage dimana dapat menutup segala cela di muka lebih dari 10 jam. It doesnt cakey at all! Trust me, it will be your ultimate favourite.

 

#8 NARS All-Day Luminous Weightless Foundation

Cara-Tutup-Parut-Jerawat-Concealer-Atau-Foundation-9

Foundation high-end ini akan membuat kamu selfie sepanjang hari! Hasil yang flawless, glowing, smooth finish & mudah dipakai. Terdapat 20 shades yang berbeza.

 

#9 MAYBELLINE Fit Me Matte + Poreless Foundation

Cara-Tutup-Parut-Jerawat-Concealer-Atau-Foundation-10

Sesuai untuk kulit kombinasi, medium coverage, mudah diblend, tekstur yang ringan, tidak ‘cakey‘ & sheer! Gunakan teknik ‘dabbing’ kerana teksturnya yang agak cair.

#10  Mac Studio Fix Fluid Foundation

Cara-Tutup-Parut-Jerawat-Concealer-Atau-Foundation-11

 

Foundation ini mampu bertahan selama 12jam tanpa meninggalkan minyak berlebihan di muka. Memberikan efek smooth finishing look pasti membuat kamu tak henti untuk bergambar! Tambahan dengan formula SPF15 dapat melindungi kulit muka dari sinaran matahari.

Uh-oh! : Tips untuk korang yang nak tutup segala kekurangan di muka, cari foundation yang memberikan hasil full coverage.

 

Love, Wawa Adam

Click to access the login or register cheese