10 Trend Celana Jeans Longgar 2020. Bye Skinny Jeans!

Trend skinny jeans semakin ketinggalan zaman?

 

Kalau dulu skinny jeans pernah menakluk dunia fesyen sebagai siluet denim selama bertahun lamanya, kini tiba masa kamu ‘move on’ kepada fesyen yang lebih up-to-date.Celana longgar yang lebih selesa, stylish and obviously lebih sopan untuk si hijaber. Lebih dikenali sebagai mom jeans atau baggy jeans, fesyen ini sebenarnya dah terkenal dari era 90-an lagi.

 

 

Namun sejak selebriti dan supermodel luar negara seperti Gigi Hadid, Kendall Jenner (dan ramai lagi) menggayakan celana ini, ramai gadis fesyen yang mula tertarik dengannya sehingga menjadi salah satu trend denim yang hit termasuklah di Malaysia.

 

Selebriti Malaysia seperti Neelofa, Scha Alyahya dan Mira Filzah juga pernah menggayakan fesyen celana longgar ini. Dan menjadi ikutan para gadis fesyen yang lain. Cara penggayaan selebriti dalam dan luar negara juga berlainan bergantung kepada cuaca, event, keperibadian dan semestinya cita rasa yang tersendiri.

 

10-Trend-Celana-Jeans-Longgar-2020-Bye-Skinny-Jeans-!-2

 

Kebanyakan selebriti atau mungkin gadis fesyen di luar negara akan menggayakan celana jeans longgar ini dengan boot, baju yang berlapis dan baju paras atas punggung (selalunya akan tucked in) bagi menampakkan potongan jeans. Manakala di era 90-an, Puteri Diana menggayakan celana jeans longgar itu dengan kemeja yang di tucked-in ke dalam seluar dan dikemaskan dengan tali pinggang, Gaya yang sesuai untuk gadis dan wanita di Malaysia. 

 

Walaupun banyak jenama fesyen yang membangkitkan kembali fesyen pada era 90-an ini, reka bentuk celana diubah menjadi lebih moden; potongan yang lebih langsing dan less baggy tetapi masih mengekalkan ciri-ciri klasik pada jeans.

 

10-Trend-Celana-Jeans-Longgar-2020-Bye-Skinny-Jeans-!-2

 

Fesyen celana jeans longgar ini sesuai untuk semua peringkat umur dan bentuk badan. Kepelbagaian jenis jeans ini menyenangkan si pemakai untuk memilih mengikut cita rasa peribadi. Mungkin dari segi pinggang yang tinggi atau rendah, menggelembung pada bahagian pinggul atau potongan yang lebih slim.

 

Mungkin kamu berpandangan bahawa skinny jeans akan membuatkan penampilan kamu lebih langsing, tinggi, dan kurang keyakinan untuk menggayakan celana jeans longgar seperti baggy jeans. Ohfesyen senaraikan outfit celana jeans longgar yang kamu boleh jadikan inspirasi kala bergaya nanti! Jom tiru gaya mereka!

 

Ini Antara Celana Jeans Longgar 2020 Untuk Kamu Pilih! 

(dan 7 outfit untuk kamu jadikan inspirasi!)

 

OUTFIT 1: T-shirt & Sneakers 

10-Trend-Celana-Jeans-Longgar-2020-Bye-Skinny-Jeans-!-4

Foto – instagram @sitikhadijahhalim

 

Effortless fashion! Gaya streetwear untuk freehair girl paling cool. Pilih sneakers untuk menambah tarikan pada penampilan kamu. Well, untuk hijaber pula, saya cadangkan untuk sarung denim jaket. Denim-on-denim outfit is never outdated, honey.

10-Trend-Celana-Jeans-Longgar-2020-Bye-Skinny-Jeans-!-5

 

10-Trend-Celana-Jeans-Longgar-2020-Bye-Skinny-Jeans-!-6

 

OUTFIT 2: Kemeja + Heels

10-Trend-Celana-Jeans-Longgar-2020-Bye-Skinny-Jeans-!-7

Foto – instagram @ftnshc

 

Loose outfit seperti ini akan tampak fashionable kalau kamu memakai kasut bertumit. Lihat saja bagaimana gadis fesyen ini menggayakan jeans longgar dengan mudah dan ringkas! Percikan rona pink terang sudah cukup buat keseluruhan penampilan menonjol dengan cantik.

10-Trend-Celana-Jeans-Longgar-2020-Bye-Skinny-Jeans-!-810-Trend-Celana-Jeans-Longgar-2020-Bye-Skinny-Jeans-!-1110-Trend-Celana-Jeans-Longgar-2020-Bye-Skinny-Jeans-!-9

10-Trend-Celana-Jeans-Longgar-2020-Bye-Skinny-Jeans-!-10

 

 

OUTFIT 3: T-shirt + Blazer 

10-Trend-Celana-Jeans-Longgar-2020-Bye-Skinny-Jeans-!-12

Foto – instagram @ftnshc

 

Gandakan item pakaian yang longgar dengan memakai blazer yang ringkas atau oversized blazer. Gayakan hanya dengan statement t-shirt supaya outfit nampak lebih santai. (untuk mengurangkan vibe korporat pada blazer)

10-Trend-Celana-Jeans-Longgar-2020-Bye-Skinny-Jeans-!-13

10-Trend-Celana-Jeans-Longgar-2020-Bye-Skinny-Jeans-!-14

10-Trend-Celana-Jeans-Longgar-2020-Bye-Skinny-Jeans-!-1510-Trend-Celana-Jeans-Longgar-2020-Bye-Skinny-Jeans-!-16

 

OUTFIT 4: Printed Blouse + Mule Heels

10-Trend-Celana-Jeans-Longgar-2020-Bye-Skinny-Jeans-!-16

Foto – instagram @ftnshc

 

Capai mana-mana printed blouse material satin atau silk kamu di dalam almari! Tucked-in blouse bahagian sebelah saja supaya penampilan kamu tak terlalu formal. Pilih kasut dan beg yang berona neutral untuk seimbangkan penampilan.

10-Trend-Celana-Jeans-Longgar-2020-Bye-Skinny-Jeans-!-17

 

10-Trend-Celana-Jeans-Longgar-2020-Bye-Skinny-Jeans-!-19

 

OUTFIT 5: Cool tone blouse + Mid Heels

10-Trend-Celana-Jeans-Longgar-2020-Bye-Skinny-Jeans-!-20

Foto – instagram @ftnshc

 

Kalau kamu seorang yang minimalis, lihat gaya gadis fesyen ini menggayakan jeans longgar. Pilih outfit yang berona sejuk dan neutral. Macam biasalah, tucked-in sebelah baju untuk elak outfit nampak boring. Well, kalau ada aksesori macam sunglass atau rantai yang berlayer pun cantik!

10-Trend-Celana-Jeans-Longgar-2020-Bye-Skinny-Jeans-!-17

 

OUTFIT 6: Oversized Flannel Shirt + Sneakers

10-Trend-Celana-Jeans-Longgar-2020-Bye-Skinny-Jeans-!-23

Foto – instagram @sitikhadijahhalim

 

Gaya ala korea yang kurang hit di Malaysia tetapi mereka yang berani saja akan menggayakan outfit seperti Siti. Padankan dengan sneakers yang pelbagai warna untuk membuat keseluruhan penampilan tampak ceria!

10-Trend-Celana-Jeans-Longgar-2020-Bye-Skinny-Jeans-!-2410-Trend-Celana-Jeans-Longgar-2020-Bye-Skinny-Jeans-!-25

10-Trend-Celana-Jeans-Longgar-2020-Bye-Skinny-Jeans-!-25

 

Featured image – instagram @ftnshc

Love, Wawa Adams.

POST A COMMENT

Click to access the login or register cheese