14 Benda Yang Korang Kena Tahu Bila Holiday Di Krabi

top10-best-hotels-krabi

Percutian sememangnya menjadi trend semasa. Terutama untuk pasangan yang baru berkahwin. Mereka pasti mahukan satu percutian yang amat bermakna sebagai kenangan bersama. Tapi, kurangnya pengetahuan tentang negara orang membuatkan percutian ditunda ?

Krabi merupakan satu destinasi yang kerap dikunjungi para pelancong. Tidak kira Malaysian, European & sebagainya. Jadi, Ohfesyen akan membuat satu guideline untuk kamu semua yang suka melancong atau teringin ke krabi ! Jadi lepas ni tak perlu ragu-ragu untuk kesana okay !?

Apa yang perlu korang kena tahu bila nak holiday/honeymoon ke krabi?

  •  Make sure tukar duit awal awal dari malaysia.
  •  Rajin SURVEY/google sebelum holiday
  • Yang naik flight lepas turun terus ambilshuttel bus. Murah sikit. Then baru merasa nikmat berjalan (ye tak!)
  •  Sewa motor awal selepas korang check in hotel.
  •  Jangan cari hotel dekat KRABI , cari dekat AO NANG. Krabi tak banyak tempat best & makanan pun tak banyak yang halal. Kalau nak stay krabi ok je!
  •  Bawa tudung travel. Sebab Semua hotel tak ada iron
  • Kena pakai helmet bila naik motor, kalau tak pakai confirm kena saman (pagi je)
  • Kena catit berapa duit keluar dalam satu hari. (Kena jimat2 tau)
  • Kena cuba ” banana pancake”. make sure kedainya warna PINK
  • Yang suka berjalan naik motor boleh ke bandar krabi. Make sure ada google map/waze lah , kalau tak SESAT tapi sana susah cari makanan halal.
  • Kena survey dulu harga dari satu tempat ke satu tempat untuk book island. Book awal untuk aktiviti esok hari.
  • Peramah sikit dengan orang malaysia dekat sana, kalau nak tanya macam macam senang. Daripada kau terpingga-pingga (kena tengok orang juga)
  • Yang suka shopping, tawar selagi korang boleh tawar. Kalau dia tak nak kurangkan , korang carilah kedai lain sebab banyak kedai lagi
  • Perempuan tak perlu bawa beg tangan. Hanya perlu bawa beg galas atau backpack . Demi keselamatan diri ! 😀

 

banana 800

BANANA PANCAKE = RM Bawah RM 5 ( tak berapa sure la. maaf ye 😀 )

 

SAM_7667

LOKASI BANANA PANCAKE

 

kira n hubsnew

Miss designer bersama suami tercinta di Phi Phi Island. Romantik gitu

 

800

ANTARA KRAF TANGAN DI THAILAND

 

SAM_7184

PIHAK HOTEL MENYAMBUT PASANGAN BERHONEYMOON. ALALA COMELNYAAAA

 

SAM_7366

VIEW YANG DI AMBIL DARI CAMERA MISS DESIGNER KITA. SUBHANALLAH CANTIKNYAAAAAA NAK NANGIS

 

800 800 crop

Phi Phi Island

 

POST A COMMENT

Click to access the login or register cheese